Bahan Bahan
1 ekor ayam kampung - di potong 12 dalm 1kg lebih je berat ayam tu
1 Biji betik muda - di dadu
250 gm Serbuk kari
300 gm Bawang besar yang segar - Dikisar
100gm Bawang putih - Dikisar
3 cm halia - Dikisar
150 gm Kerisik
1 litter Santan
3 keping asam gelugur
Sedikit rempah 4 sekawan
1 Tangkai daun Kari
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Menyediakan
1 Tumis bahan yang dikisar dan semua rempah ratus sehingga garing dan wangi
2. Masukkan ayam dan gaul sehingga rata, masak sehingga 10 minit atau 15 minit
3. Masukkan santan, kerisik, betik muda , garam dan masak sehingga ayam empuk dan kuah agak kepekatan.
4. Hidang bersama nasi ataupun lemang dan jangan lupa senyuman yang manis
No comments:
Post a Comment