Monday 20 February 2012

Kari Ayam Kampung Betik Madu

Bahan Bahan

1 ekor ayam kampung - di potong 12 dalm 1kg lebih je berat ayam tu

1 Biji betik muda - di dadu

250 gm Serbuk kari

300 gm Bawang besar yang segar - Dikisar

100gm Bawang putih - Dikisar

3 cm halia - Dikisar

150 gm Kerisik

1 litter Santan

3 keping asam gelugur

Sedikit rempah 4 sekawan

1 Tangkai daun Kari

Garam secukup rasa

Minyak untuk menumis


Cara Menyediakan


1 Tumis bahan yang dikisar dan semua rempah ratus sehingga garing dan wangi
2. Masukkan ayam dan gaul sehingga rata, masak sehingga 10 minit atau 15 minit
3. Masukkan santan, kerisik, betik muda , garam dan masak sehingga ayam empuk dan kuah agak kepekatan.
4. Hidang bersama nasi ataupun lemang dan jangan lupa senyuman yang manis

No comments: